Tek Düzen Hesap Planı Nedir ?


Tek düzen hesap planı, ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin ortak bir hesap çerçevesi kullanması, uluslararası muhasebe standartlarına uyumluluk, şirketlerin karşılaştırılması ve kontrolü gibi pek çok amacı içine alan ve TC Maliye Bakanlığı tarafından 1 Ocak 1994 tarihi itibariyle yürürlüğe konulan, kullanımı zorunlu olan (Bilanço esasına göre defter tutanlar) hesap gruplarıdır.

Tek düzen hesap planı belirli bir düzene göre oluşturulmuş hesaplar bütünüdür.

1 ile 9'lu hesap kodları ile sınıflandırılmış hesaplardan oluşur ve belli kurallara göre muhasebe kayıtları bu hesaplar üzerinden işlem görür.

Tek Düzen Hesap Planı Çerçevesi;


1. DÖNEN VARLIKLAR

Bu hesap grubu, işletmenin elindeki nakit ve banka hesabındaki varlıklarla birlikte normal şartlarda en fazla 1 yıl içerisinde paraya çevrilebilecek durumdaki varlıkları temsil eder.

2. DURAN VARLIKLAR

Duran Varlıklar ise; 1 yıldan fazla bir süre içerisinde paraya çevrilebilecek varlıklar olarak açıklanabilir. Bir başka deyişle bu ana hesap grubu, işletme faaliyetlerinde değerlendirilmesi 1 yıl içerisinde mümkün olmayan varlıkları temsil eder.

3. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR

Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar, en fazla 1 yıl içerisinde işletmenin ödemesi gereken yabancı kaynaklar anlamına gelmektedir.

4. UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR

Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar ise; işletmenin 1 yıldan fazla vadeli borçlarını kapsayan yabancı kaynaklardır.

5. SERMAYE (ÖZ KAYNAKLAR)

İşletme sahipleri ve ortaklarının, işletmeye katmış oldukları sermayenin izlendiği hesaplardır.

6. GELİR TABLOSU HESAPLARI

Bu ana hesap grubu ise, işletmenin faaliyet dönemi içerisinde elde ettiği gelirlerin izlendiği ve gelir tablosunda yer alan hesapları kapsayan hesap grubudur.

7. GİDER (MALİYET) HESAPLARI

Gider hesapları, işletmenin ürettiği mal ya da hizmetler için katlandığı giderlerin çeşitli maliyet esaslarına göre takip edildiği hesap grubudur.

8. SERBEST HESAPLAR

9. NAZIM HESAPLAR

Nazım Hesaplar, işletmenin varlık ve kaynaklarında herhangi bir değişime yol açmayan ve çift taraflı kayıt esasına göre sadece kendi arasında muhasebeleştirilen (nazım hesaplar diğer hesaplarla değil kendisi arasında işlem görürler.) hesap gruplarıdır. Nazım hesaplara yer alan kayıtlar normal faaliyet dönemi içerisinde işletme kaynaklarında/varlıklarında değişime etki etmese de ileride işletme kaynaklarında değişim oluşturabilecek duruma gelebilirler.


Tek düzen hesap planı çerçevesi ve genel hatlarıyla hesap gruplarının işleyişi konusunda yukarıdaki örnek açıklamalara ek olarak ayrıntılı tek düzen hesap planı ve örneklerle işleyişi konusunda detaylı bilgiyi muhasebe dersleri ana sayfasında bulabilirsiniz. 






Blogger tarafından desteklenmektedir.