Net İşletme Sermayesi Nedir, Nasıl Hesaplanır ?

Net işletme sermayesi, net çalışma sermayesi nedir, net işletme sermayesi nasıl hesaplanır, işletmelerde sermaye kavramı, net çalışma sermayesi ile ilgili merak edilenler.


 

Net işletme ya da net çalışma sermayesi nedir ? 

Net işletme (çalışma) sermayesi, bir işletmenin dönen varlıkları yani; nakit ve en fazla 1 yıl içerisinde nakit halini alabilecek değerlerden, kısa vadeli yabancı kaynakların yani; en fazla 1 yıl içerisinde ödenmesi gereken borçların çıkarılması ile elde edilen sonuçlardır.


Net işletme (çalışma) sermayesi nasıl hesaplanır ? 


Net işletme sermayesi (NİS) = Dönen Varlıklar - Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar şeklinde formüle edilebilir.

Konuya esnaf bakışıyla yaklaşacak olursak, net işletme sermayesini daha somutlaştırmış oluruz. Esnaf kafası ile düşünürsek, kısa vadede borçlarımı çevirebiliyor muyum sorusunun cevabıdır da diyebiliriz net işletme ya da net çalışma sermayesine ve yukarıda formüle ettiğimiz hesaplama yöntemine göre net işletme sermayesi eksi sonuç veriyorsa, bu sonuç genellikle (normal şartlar altında) o işletme için tehlike çanları çalıyor anlamı taşır. Aslında bu durum kısa vadeli borçları işletmenin çeviremiyor olduğunu söylemektedir. 

Net işletme sermayesi hesaplandığında pozitif bir sonuçla karşılaşılmış ise; bu durum işletme açısında olumlu anlamlar taşır. Ödeme dengesi konusunda işletmenin sıkıntılı olmadığı görülür.

Finansal analiz konusunda sadece net işletme sermayesi baz alınmaz elbette, net işletme sermayesi hesabı gibi çok farklı analiz yöntemi ve çeşitleri vardır. 

Sadece net işletme sermayesine bakarak karar verilmesi kapsamlı bir çalışma sonucunu göstermez, farklı parametreler ile farklı ve daha çeşitli analizler ise daha doğru bilgiler içerir. 



1 yorum:

  1. Çok teşekkürler açık ve net ifade etmişsiniz daha iyi anladım.
    Finansal tablolar analizi dersine çalışıyordum da

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.