Yeni Başlayanlar İçin Borsa

Borsa Nedir ?

Borsa, son zamanlarda hemen her yerde konuşulur oldu. Borsa bugün düştü mü, yükseldi mi ? Borsaya nasıl girilir ? Borsada nasıl kazanılır ? Bu ve bunun gibi sorular sıkça duyulmaya başlandı.

Eğer borsada yeni iseniz, konu hakkında fazla bilginiz yoksa doğru adrestesiniz.

Borsa; hisse senedi, tahvil, yatırım fonu, emtia gibi enstrümanların belli kurallar dahilinde alınıp satıldığı organize piyasadır. Hisse senedi (pay senedi), sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklardır. Bu tür kıymetli evrakların alınıp satıldığı yerlere menkul kıymet borsası denilmektedir. Ülkemizin borsası, (BİST) Borsa İstanbul'dur. (Eski adı İMKB, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası.)


borsa








Borsaya Nasıl Girilir ?

Borsada işlem yapabilmeniz için öncelikle SPK onaylı bir aracı kurumda ya da bankada hesap açmanız gerekmektedir. Yatırımcı ile piyasalar arasında aracılık işlevi gören aracı kurumlar, işlem başına komisyon alırlar. İşlem yapacağınız aracı kurumu belirlerken işlem ücretleri, komisyon oranları, alınacak hizmetlerin kapsamı vb. detayları incelemek önemlidir. Aracı kurumunuzu belirledikten sonra ilgili kuruma hesap açmak için başvurmak gerekmektedir, günümüzde gelişen internet teknolojisi ile birlikte ilgili kurumun internet sitesi ya da mobil uygulaması üzerinden pratik bir şekilde başvuru yapılabilmektedir. 

Borsada Nasıl İşlem Yapılır ? 

Borsada alım satım işlemleri, yatırımcılar tarafından aracı kurum platformları üzerinden gönderilen emirler ile gerçekleştirilmektedir. Gerekli araştırmaları yapıp almaya karar verdiğimiz şirketin hisse senedi için 1 lot (pay) alım emri verdiğimizi düşünelim, bu durumda 1 adet pay ve o pay için iletmiş olduğumuz fiyat emri borsaya iletilir, ardından vermiş olduğumuz emirdeki adet ve fiyat, sat emri veren başka bir yatırımcının emrindeki pay ve fiyat ile eşleşmesi durumunda vermiş olduğumuz emir gerçekleşir ve ilk işlemimizi gerçekleştirmiş oluruz. Bu durumda al emrindeki şirketin 1 adet pay senedine sahip olmuş oluruz. 

Borsa Yatırımı İçin Ne Kadar Para Gerekir ?

Borsada işlem yapmak için almak istediğimiz hisse senedi ve ödememiz gereken komisyon tutarı kadar paramızın olması yeterlidir. Almak istediğimiz hisse senedinin fiyatına göre 5-10 TL'lik tutarlarla bile alım gerçekleştirebiliriz. Ancak yatırım yapmış olduğumuz tutar küçükse getirisi de doğal olarak daha az olacaktır. 

Borsada Nasıl Para Kazanılır ? 

Almış olduğumuz yatırım aracı, örneğin hisse senedi değer kazanması durumunda kara geçmiş oluruz, kar ettiğimiz tutar üzerinden elimizdeki payları satmamız halinde ise karımızı realize etmiş ve para kazanmış oluruz.

Strateji Oluşturmak

Borsa yatırımına karar vermişsek, öncelikle yeterli finansal bilgiye sahip olmalıyız. Finansal okuryazarlık seviyemizin yüksek olması yanlış kararlar vermememiz için çok önemlidir.
İyi bir yatırım stratejisi için bilgi ve tecrübe sahibi olmak gerekmektedir.   

Riski dağıtmak için kaç farklı sektör / şirketten oluşacak bir portföy oluşturacağız, ne kadarlık bir vade için alım yapacağız, hangi hisseyi hangi fiyattan kaç lot alacağız, ne kadarlık toplam alım yapacağız, olası bir değer kaybında psikolojik olarak ne kadarlık bir zarara katlanabilirim ? Bu ve bunun gibi çok önemli soruların cevabını kendimize net bir şekilde verebilmeliyiz. 

Bununla birlikte hangi hisseleri hangi fiyattan alacağımızı belirleyebilmek için temel ve teknik analiz konusunda kendimizi geliştirmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.